Infrastructuur

Parkstad Limburg ligt midden in de Euregio Maas-Rijn, een gebied met bijna vier miljoen inwoners. Steden als Luik, Aken, Maastricht en Hasselt liggen in directe nabijheid (met de auto binnen een half uur), terwijl Keulen, Brussel en Eindhoven zich op ongeveer een uur rijden bevinden. De Stadsregio zet in op het beter benutten van deze gunstige ligging.

Weg
De nationale en internationale wegverbinding van en naar Parkstad is goed. Provincie, regio en gemeenten werken hard om de hele regio goed te laten aansluiten op die wegverbinding. Een goede ringstructuur met een Binnenring (gereed sinds 2011) en een Buitenring (in voorbereiding) kan daarin voorzien. Daarmee krijgt Parkstad een ontsluiting die past bij een stedelijke regio van meer dan 200.000 inwoners.

Spoor
Parkstad is aangesloten op het Nederlandse net van intercity’s. De regio zet in op een goede aansluiting van dat net over de grens en daarmee op een betere grensoverschrijdende spoorverbinding, vooral met de regio Aken. Dat garandeert een snelle aansluiting op het Europese net van hogesnelheidstreinen. Inzet is verbetering van het bestaande spoor en aanleg van een nieuwe verbinding naar Aken, via Kerkrade, Avantis en de Technische universiteit in Aken: de Via Avantis.

In het Regionaal Verkeer en Vervoersplan (RVVP) staan alle projecten en plannen voor de infrastructuur op een rij met meer achtergrondinformatie.

Parkstad Limburg