De regio Parkstad

Parkstad Limburg is een regio van acht gemeenten in het Zuidoosten van Limburg: Brunssum, Heerlen, Kerkrade Landgraaf Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal. Met 250.000 inwoners is het een van de meest verstedelijkte en dichtstbevolkte gebieden van het land. Bijna een kwart van alle Limburgers woont in Parkstad. Het stedelijk gebied heeft opvallend veel groen dat goede verbindingen heeft met het buitengebied: een echte Parkstad.

Internationale ligging
Parkstad ligt vooral internationaal gunstig. Op nog geen 15 kilometer van Aken, tussen de economische centra van de Randstad, het Ruhrgebied, en Brussel/ Antwerpen. De regio is goed bereikbaar per auto of openbaar vervoer. Het internationale wegennet doorkruist de regio, er is een treinverbinding naar HSL-stad Aken en binnen één uur reisafstand liggen vier internationale luchthavens.

Economie
In Parkstad vinden 106.000 mensen een baan. Binnen de 15.000 bedrijven in Parkstad, is het MKB relatief sterk vertegenwoordigd. Zorg- en onderwijsinstellingen vormen de grootste sectoren met 18.000 banen. In de zakelijke dienstverlening (16.000 banen) valt het financieel administratieve cluster met organisaties als ABP/APG, Loyalis en het CBS op.

Een groeiend aantal mensen (18.000) vindt een baan in toerisme, retail en cultuur. In Parkstad zijn afgelopen jaren de investeringen in de toeristische branche, en daarmee ook aantal toeristen, fors toegenomen. Parkstad is sinds 2005 de snelst groeiende toeristische regio van Nederland. Grote trekkers zijn onder meer Snowworld Landgraaf, Gaiapark Zoo in Kerkrade en Kasteel Hoensbroek. Europa’s grootste woonboulevard in Heerlen is met meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar de grote trekker voor het winkelpubliek uit binnen- en buitenland.

Historie
Een deel van Parkstad is de vroegere Oostelijke Mijnstreek van Limburg. Na de mijnsluitingen in de jaren ’60 en ’70 heeft de regio een enorme metamorfose ondergaan. Het mijnverleden zie je alleen nog terug in een enkele monumentale mijnschacht en in bijvoorbeeld de enorme mijnsteenberg in Landgraaf die met Snowworld een nieuwe bestemming kreeg.

Parkstad Limburg