EUREGIO Summit Parkstad
Woensdag 22 mei vond in het Discovery Museum Kerkrade de EUREGIO Summit plaats. Tijdens de EUREGIO Summit werd stilgestaan bij de uitdagingen, maar vooral ook de vele kansen die de unieke ligging van onze Grensregio, bestaand uit Parkstad Limburg, Heerlen, Stad Aken, Stadsregio Aken, Vaals en de Duitse Gemeenschap van Belgiƫ biedt.
Samen met de Oberbürgermeisterin van Aken, Sibylle Keupen, opende de burgemeester van Heerlen en voorzitter van Parkstad Limburg, Roel Wever de summit.
“Deze grensregio heeft oneindig veel potentieel, als we maar over grenzen heen kunnen blijven kijken, werken en vooral denken. Vandaag staat in teken om te laten zien hoe Europa hier elke dag opnieuw leeft”, aldus Sybille Keupen.
Wever vulde aan: “Er is al veel bereikt, maar laat onze regio zich door ontwikkelen tot een gebied waar geëxperimenteerd wordt als voorbeeld voor heel Europa. Dat vraagt om een masterplan.”
Voormalig Gouverneur Theo Bovens benadrukte in zijn key-note-speech het belang van het echt wegnemen van bureaucratische hobbels, drempels, niet alleen het aanbieden van mogelijke oplossingen ervan, met name voor onze regio. “De paradox is dat hoe meer problemen vooraf zichtbaar worden en oplosbaar zijn, hoe minder zin je hebt om die hobbels te nemen. Zolang we niet onze systemen harmoniseren, moeten we met hulpconstructies leven, en alleen dát al is minder aantrekkelijk.”
De eerste panelronde stond in het teken de rol van onze grensregio in de verduurzaming van onze economie en energie. De ontwikkelingen op gebied van innovatieve oplossingen op gebied van circulariteit en energietransitie gaan zo snel, dat (nationale en Europese) wetgeving het vaak niet kan bijbenen. Met name grensregio’s hebben daar last. Wat nu als juist hier in de euregio ruimte wordt geboden om te experimenteren met nieuwe concepten, zonder de belemmerende werking van nationale wetgeving? Initiatieven zijn er met het Europees Centrum voor Circulair Bouwen en Transformatie (ECCBT) en de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur genoeg.
Na een rondleiding door het Discovery Museum en een sneak preview van het hypermoderne Einstein Telescope Education Center werden de aanwezigen getrakteerd op “Hollandse humor in een Duits jasje” (of andersom) van cabaretier Patrick Nederkoorn. Daarna ging het tweede panel in op de ontwikkeling van een grensoverschrijdend daily urban system, waarbij het niet uitmaakt of je in Aken, Eupen of Heerlen woont om in deze regio te werken/studeren/recreëren. Daarvoor moet de basisinfrastructuur, zowel qua openbaar als onderwijs als digitale infrastructuur als arbeidsmarkt zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Wat dat betreft, aldus panellid Markus Terodde, fungeert onze grensregio als seismograaf voor Europa. Gaan hier dingen mis, dan geldt dat voor heel Europa. Maar dus ook: worden grenzen hier beslecht, dan gaat het ook goed in Europa.
Om met de woorden van Bovens af te sluiten: “Grensoverschrijdende samenwerking loont. De paradox is dat niemand daar tegen is, maar je steeds opnieuw mensen nodig hebt die er de schouders onder willen zetten. Pioniers, visionairs, mensen die hier in de zaal zitten. Die wonen meestal in grensgebieden. Zoals alle grote Europeanen uit grensstreken afkomstig zijn.
HEEFT U EEN VRAAG OF EEN OPMERKING?
Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met ons via onze contactpagina. Onze medewerkers staan u graag te woord.