Regionale Energietransitie Zuid-Limburg (RES ZL)
Ook de Zuid-Limburgse gemeenten slaan de handen ineen. Samen aan de slag met de uitdaging die voortvloeit uit het Nationale Klimaatakkoord: een reductie van de CO2-uitstoot per 2030 met 49% ten opzichte van 1990! Dit is een grote maatschappelijke opgave die vraagt om een heuse transitie in de manier waarop we als regio energie opwekken, verdelen, opslaan en verbruiken. Onderdeel van het programma Regionale Energie Strategie (RES) waarmee het Rijk de ambities uit het klimaatakkoord mede gestalte wil geven. En waarbij de gemeenten aan zet zijn, ook in Zuid-Limburg.
Regionale Energiestrategie
Alle dertig aangewezen regio’s in Nederland worden geacht een bod te doen waarmee de energietransitie gestalte krijgt, vanuit de maximale technische, ruimtelijke en sociale potentie. Samen moeten alle regio’s het landelijk doel van 35 Terawattuur (TWh) aan duurzame opwekkingscapaciteit realiseren en via de Regionale Energietransitie heeft ook Zuid-Limburg hierin haar aandeel te leveren. De 16 gemeenten, de Provincie, het waterschap en Enexis werken als zodanig samen aan een duurzaam Zuid-Limburg. Dit gebeurt in drie deelregio’s: Parkstad Limburg, Westelijke Mijnstreek en Maastricht-Heuvelland. Samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties onderzoeken we hoe we meer energie kunnen besparen, waar we duurzame elektriciteit kunnen opwekken met zon en wind en hoe we stap voor stap van het aardgas kunnen.
Landelijke opgave
Sinds het voorjaar van 2019 hebben we in Zuid-Limburg via een intensief en zeer zorgvuldig proces gewerkt aan de voorbereiding van de Regionale Energie Strategie Zuid-Limburg (RESZL). In onze RES 1.0 beschrijven we hoe we vanuit onze regio een bijdrage willen leveren aan de energietransitie in Nederland en de afspraken uit het Klimaatakkoord. Op basis van de eerste onderzoeken en analyses tracht Zuid-Limburg in 2030 een bijdrage van 1,3 TWh te kunnen leveren aan de landelijke opgave van 35 TWh. Dit bod is met goedvinden na bestuurlijk akkoord van de Colleges van de 16 gemeenten, Gedeputeerde Staten en het waterschapsbestuur vastgesteld door de gemeenteraden, Provinciale Staten en het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg.
Benieuwd naar het beleidsdocument RES-ZL 1.0?
Bekijk hier het beleidsdocument
HEEFT U EEN VRAAG OF EEN OPMERKING?
Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met ons via onze contactpagina. Onze medewerkers staan u graag te woord.